Tarkedli
Hozzávalók:
5 dl aludttej (joghurt vagy kefir)
40 dkg finomliszt
2 db M-es tojás
1 ek cukor
só
késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a csipet sót és a szódabikarbónát. Alaposan elkeverjük őket. Ezután beleütjük a tojásokat, hozzáöntjük a joghurtot vagy aludttejet, végül csomómentesre keverjük a masszát.
Lekvárral vagy fahéjas porcukorral tálaljuk.
A pancake sütőben mindkét oldalát megsütjük.
Sima serpenyőben is süthetjük, kanállal adagolva.
Pancake –
amerikai palacsintasütő
Hozzávalók : -190 g. liszt
– 10 g. sütőpor
– 1 csipet só
– 1 ek cukor
– 1 tojás
– 295 ml. tej
– 45 g. vaj
Elkészítése:
A szárazanyagokat összekeverjük, majd a közepébe beleöntjük a tejet, a tojàst, és az olvasztott vajat. Habverővel addig keverjük, amíg teljesen sima nem lesz. Sűrű tésztát fogunk kapni, nem kell pihentetni azonnal lehet sütni. Felforrósítjuk a serpenyőt, majd beletesszük a tésztát és közepes hőmérsékleten fél-fél perc alatt arany barnára sütjük mindkét oldalát. Juharsziruppal, nutellával, gyümölccsel tálaljuk.
Caponata-Szicíliai lecsó
28 cm-es mély serpenyőben
Hozzávalók
4 főre
2 db közepes padlizsán (kb. 50 dkg)
1 tk só
6 ek olívaolaj
3 dkg mazsola
3 dkg fenyőmag (vagy mandula)
1 fej közepes vöröshagyma
2 szál szárzeller
40 dkg paradicsom
1 tk cukor
1 ek balzsamecet
1 ek kapribogyó
2 ek magozott (fekete) olajbogyó
1/2 mk őrölt fekete bors
2-3 db bazsalikomlevél
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, a végüket levágjuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, besózzuk, és félretesszük. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, a fenyőmagot (mandulát) szárazon megpirítjuk.
A kockára vágott padlizsánt egy serpenyőben 3ek olívaolajon, nagy lángon, 5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kiszedjük a serpenyőből.
A maradék 3 ek olajon megdinszteljük a nem túl apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felaprított szárzellert, és 3-4 percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a héj nélküli (néhány helyen bevagdossuk a héjat, majd 1 percre forró vízbe tesszük, így le könnyen lehúzható a hája), kisebb kockákra vágott paradicsomot, a cukorral, sóval és a balzsamecettel ízesítjük, majd fedő nélkül kb. 15 percig főzzük, amíg a leve elég jól besűrűsödik.
Ezután hozzátesszük a sült padlizsánt, a lecsöpögtetett mazsolát és kapribogyót, a félbevágott olajbogyót, a felaprított bazsalikomlevéllel, meghintjük az őrölt borssal, ha szükséges, még megsózzuk, és jól összekeverjük. Tálaláskor a fenyőmagot (mandulát) a tetejére szórjuk.
Sütőtökös süti:
40 dkg sütőtök (sülve), 40 dkg liszt, tíz dkg vaj, egy vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, egy tojás, pici só, 30 dkg cukor(nád v. barna v. porcukor), ízlés szerint fahéj.Mehet bele pici mézeskalács fűszerkeverék és egy nagyon pici gyömbér.A kikeverésének sincs különös sorrendje….vajat, cukrot, tojást először, utána a többi hozzávalót
200 fokon, kb 20 perc
Hozzávalók: palacsintasütő
– 25 dkg liszt
– mokkáskanál sütőpor
– 1,7 dl víz
– ízlés szerint só,minimum 1 teáskánál
– 6 dkg olivaolaj, vagy vaj
Az alapanyagokat összegyúrjuk alaposan! Szép homogénnek és kellően rugalmasnak kell lennie! Ízlés szerint tehetünk bele bazsalikomot,chilit,céklát…
Csináljunk belőle kb.8 egyforma golyót..pihentessük 1 órát letakarva!
Nyújtsuk ki lisztezett felületen köralakúra,a kívánt vastagságban!
A palacsintasütőt melegítsük fel,majd közepes hőfokon kezdjük el sütni!
Amint hólyagosodik megfordítjuk!
Gyorsan sülnek!

Omlós csirkecombok, édesburgonyával
Hozzávalók: kacsasütő
8 darab egész csirkecomb
8-10 közepes édesburgonya
Csattos Szárnyas Fűszer
3 fej hagyma
só, bors
1/2 narancs
A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, és bedörzsöljük a fűszerekkel. A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, majd félkarikákra vágjuk. Az édesburgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a narancslével, sózzuk, borsozzuk.
A kacsasütő aljába szórjuk a hagymát, rárakosgatjuk a csirkecombokat és az édesburgonyát, és lefedjük.
Sütőbe toljuk, és csak most kapcsoljuk be a sütőt, 180 fokra állítva a hőfokot. Kb. 1-1,5 órát sütjük, majd a tetejét óvatosan levesszük, és még 15 percet pirítjuk.

Kínai zöldséges csirkemell
Hozzávalók: wok
– 50 dkg csirkemell, csíkozva
– 8 ek. szezámolaj (étolaj)
– 2 tk. kukoricakeményítő
– 2 tk. méz
– 6 ek. szójaszósz
– 2 mk. Chili Pehely
– 8 vékony szeletnyi friss gyömbér
– 6 db sárgarépa, Julienne-re vágva
– 2 db póréhagyma, karikázva
– 10 db kelbimbó negyedelve
– 2 maréknyi friss spenótlevél (ha valaki szeretné)
Egy tálban keverd össze a: csirkemell darabokat, a 3 ek.szezámolajat, a kukoricakeményítőt, a mézet, a 4 ek szójaszószt és a chili pelyheket. Tedd félre pácolódni kb. 40 percre.
Hevíts 3 ek szezámolajat a wokban. Dobd bele a gyömbér szeleteket, süsd 1-2 percig, amíg enyhén megpirul.
Mehet rá a csirkehús, hagyd, hogy megkapja a hús egy oldalát a hő, szép barnára, rázd meg, és süsd tovább, néha átforgatva, amíg aranybarnára nem sül minden oldalán.
Mehet bele a kelbimbó. Enyhén megpirítjuk.
Öntsd hozzá a sárgarépát, pirítsd 3-4 percig, de még roppanós maradjon.
Ha tésztával készíted, akkor itt mehet bele a beáztatott üvegtésztát, jól átrázogatjuk, átkeverjük a zöldségekkel.
Önts hozzá 2 evőkanálnyi szójaszószt és 2 evőkanál szezámolajat, add hozzá a zöldhagyma karikákat, süsd kevergetve 1 percig, majd öntsd bele a friss spenótleveleket is.
Egészben sült kacsa
Hozzávalók: kacsasütő
– min. 2,5-3 kg kacsa (egész)
– 2 db alma
– 2 fej vöröshagyma
– 3 narancs
– 2 gerezd fokhagyma
– majoránna, rozmaring, só ízlés szerint
– 1dl víz
A kacsát megmossuk, megtisztítjuk. Hasüregét sózzuk. Majoránnát rozmaringot is szórunk bele, 1 narancsot és 2 almát félbevágva beleteszünk, a 2 hagymát a szárnyához tesszük.Kívül is sózzuk alaposan, majd mehet rá kis majoránna és rozmaring. 2 narancs levét rálocsoljuk. Előmelegített sütőben, 200 °C fokon kb.2 órát sütjük.
A végén a fedőt levéve a kívánt szín eléréséig pirítjuk!
Brownie:
Hozzávalók: nagy tepsi
- 250 g vaj
- 200 g keserű csoki
- 360 g kristálycukor
- 80 g kakaópor
- 65 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 4 tojás
Elkészítés:
Öntsük egy tálba a kristálycukrot, hozzászitáljuk a lisztet a sütőport és a kakaóport. Gőzfürdő felett megolvasztjuk a vajat és a csokit, majd levesszük a gőzről és hozzáadagoljuk a száraz anyagokat.
Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, és a végén szép fényes krémet kapunk.
A tepsibe beleöntjük a masszát.
180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Akkor jó ha a teteje repedezett, de belül ragacsos
Carbonara,bármelyik 28 cm -es Julienne lábasunkban,mély serpenyőnkben
Hozzávalók:
200 g szalonna
8 db tojás + 2 sárgája
10 dkg parmezán
só, bors
0,5 kg spagetti ( mi a rövid makarónival imádjuk)
Elkészítése:
A szószhoz a serpenyőben a kockára vágott szalonnát megpirítjuk, közben a tojásokat egy tálba felütjük, elkeverjük a reszelt parmezánnal.
Melegítsünk vizet egy fazékban, de csak a forráspontnál sózzuk, egy hatalmas marék sóval!
A megfőtt tésztát a serpenyőbe, a szalonnához öntjük, megkeverjük, hozzáadunk egy keveset a tészta főzőlevéből, majd a tojásos, parmezános alapot is ráöntjük. Ekkor levesszük a tűzről, gyorsan összeforgatjuk, végül őrölt borssal megszórjuk. Nagyon figyelni kell, hogy a tojás ne csapódjon ki! A tészta bársonyos krémessége maradjon meg!
A leggyorsabb rakott kelkáposzta 28 cm-es Julienne serpenyőben
Hozzávalók:
– 60 dkg darált hús
– ~30 dkg bulgur
– 1 jó nagy póréhagyma
– 1 még nagyobb kelkáposzta
– 2 nagy doboz tejföl, de akár lehet három is
– Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény és bármi, amit szeretünk
A pórét apróra vágva 1 evőkanál olajon megfuttatom,majd mehet rá a pirospaprika és kb. 1 dl víz.
Só, kömény, fűszerek.
Fedő alatt megpároljuk szép lassan, hagyjuk, hogy jó sűrű legyen az alap.
Ráteszem a darált húst,amikor félig elkészült beleteszem a bulgurt és felöntöm vízzel, dupla annyival, mint a bulgur mennyisége.
Szükség szerint ízesíthetem.
Amíg ez elkészül vékony csíkokra felvágom a kelkáposztát, nyersen.
Ha a bulgur megpuhult a hússal, akkor a tetejét jó sok tejföllel megkenem, rászórom a kelkáposztát.
Picit megsózom és a legtetejére teszem a maradék tejfölt, jó sokat.
Leveszem‼ a nyelét és mehet a sütőbe, 190 fokon.

—————————————————————————————–
Répatorta – Julienne 24 cm. mély serpenyőben!
Hozzávalók:
– 40 dekagramm sárgarépa
– 30 dekagramm cukor
– 2 deciliter olaj
– 4 darab tojás
– 25 dekagramm liszt
– 10 dekagramm dió durvára vágva
– 1 csipet sóű
– 1 csomag sütőpor
– 1 kávéskanál fahéj
– 1 opcionáls vaj és liszt a forma kikenéséhez
– 20 dekagramm a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
– 2 evőkanál cukor
– 1 evőkanál vaníliakivonat
– 1 evőkanál ha mascarponés a krém: lime- vagy citromlé és héj
170 fokon 1 órát sütjük

—————————————————————————————–
Bundás kenyér: a tojást kevés fűszerrel összekeverjük, majd a felszeletelt kenyeret beleforgatjuk. Miután a serpenyőm felforrósodott beleteszem, és arany barnára sütöm mindkét oldalát. Tehetünk a két kenyér közé vékonyra szeletelt sajtot, majd az előbb leírt módon megsütjük.
Meleg sajtos szendvics:sajtot reszelünk, majd a forró serpenyőbe szórunk három – négy kupacot. Ha az alja megpirult ráteszünk mindegyikre egy szelet toast kenyeret, megfordítjuk és már fogyaszthatjuk is. Tartalmasabbá tehetjük, ha a sajtra kukoricát, sonkakockát szórunk.
Sajtos omlett: a forró serpenyőbe reszelt sajtot szórunk, ha megolvadt ráöntjük a felvert tojást (max. 2 darab), fűszerezzük, majd egy fakanál segítségével feltekerjük, mint egy palacsintát és tálaljuk.
Rántott szelet: a felszeletelt húst fűszerezzük, majd a hagyományos módon panírozzuk. Az így kapott hús szeleteket megforgatjuk olajban,,lecsepegtetjük és a forró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. A zsemlemorzsába keverhetünk ízesített, darált chipset, parmezánt….
Hasábburgonya: felvágjuk a burgonyát, egy tálba olajat öntünk. Fél kilogrammonként kb. fél decilitert. Beleforgatjuk a burgonyát, majd a forró serpenyőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne tegyünk bele sokat, csak egy réteget süssünk egyszerre!Tálalás előtt fűszerezzük.
Rakott karfiol: a mély serpenyőm alját kenőtollal beolajozom ( nem kötelező ), majd a szokásos módon rétegezem a darált húst (nyersen), rizst ( előfőzött), karfiolt(nyersen, vagy fagyasztva). Ízlés szerint fűszerezzük. Dupla mennyiségű tejfölt, min. 2 nagy dobozzal öntünk rá és a rétegek közé. Betoljuk a sütőbe, miután levettük a nyelét, kb. I80 fokon 20-25 percig sütjük. Mikor már majdnem elkészült reszelt sajtot szórunk a tetejére és rápirítjuk!
Rakott karfiol másképp: A mély serpenyőt felforrósítjuk. Kikenjük kenőtollal az alját, majd a vöröshagymát megpirítjuk rajta egy kis pirospaprikával. Utána beletesszük a darált húst, fűszerezzük, őrölt köménnyel meghintjük. Kicsit megpirítjuk-pároljuk, majd rizst szórunk rá, fél kilogramm húshoz, 3 deciliter rizst. Felöntjük dupla mennyiségű vízzel, majd a tetejére rakjuk a karfiolt, kb. 60 dekagrammot. Fedő alatt 20-25 percig pároljuk, majd egy nagy doboz tejfölt keverek hozzá. Utána a nyelét letekerjük, és reszelt sajtot pirítunk rá a sütőben. Ezt a receptet bármilyen zöldséggel kipróbálhatjuk.
Palacsinta: a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Felforrósítjuk a serpenyőnket. Az alját kikenjük kenőtollal olajjal, akár kókuszolajjal is megtehetjük. A szokásos módon megsütjük és megtöltjük.
Sertés pörkölt: a serpenyő alját kikenjük kenőtollal, majd vöröshagymát pirítunk rajta, amikor üveges lehúzzuk a tűzről és pirospaprikát szórunk rá. Pici vizet öntünk rá, majd tovább pároljuk, utána a húst beletesszük, ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt megpároljuk. és a szokásos módon elkészítjük.
Natúr hús szelet: A felszeletelt húst befűszerezzük (grill, flekken, szárnyas fűszer keverékkel). Az edényt felforrósítjuk, majd mindkét oldalát megsütjük, zsiradék nélkül.
Natúr húshoz „sajtpanír”: a hús szeletek, az előbb leírt módon elkezdjük sütni. Közben ugyanabba az edénybe reszelt sajtot szórunk, ha kérges az alja rátesszük az átsült hús szeletet a pirított sajtra és megfordítjuk, majd kivesszük és forrón tálaljuk.
Sajt „grillezés” serpenyőben: miután a legmagasabb hőfokon felforrósítottuk a serpenyőnket beletesszük a sajt szeleteket. Kérgesre sütjük az alját, majd megfordítjuk, fűszerezzük. Ha a másik oldala is ropogósra sült, akkor azonnal tálaljuk. Friss salátával, burgonyapürével.
Párolt gyümölcs: ízlés szerint a kedvenc gyümölcseinket felkockázzuk, majd a forró serpenyőbe tesszük. Nem keverjük, csak rázzuk az edényt, hogy minden oldala átpiruljon, párolódjon. Ha a leve szinte már elfőtt meghintjük barna cukorral, vagy mézzel, mézeskalács fűszerkeverékkel. Összerázzuk, majd vörösbort öntünk rá, vagy balzsamecetet. Magas hőfokon pár percig tovább pároljuk és tálaljuk.
Rántott hal: a halat szeletekre vágom és beáztatom f.hagymás tejbe. Lecsepegtetem, fűszerezem és a rántott húsnál leírt módon bepanírozom és megsütöm.
Rántott cukkini: a cukkinit grill fűszerrel megszórjuk, panírozzuk, megsütjük.
Mac&Cheese: ( bármelyik 28 cm-es serpenyőben)
250 g makaróni
150 g bacon
30 g vaj
3-4 evőkanál liszt
6 dl tej
2 dl tejszín
4 gerezd
50 g parmezán
75 g ementáli
75 g gouda
75 g cheddar
100 g zöldborsó
Só, bors, szerecsendió
150 g mozzarella a tetejére
Elkészítése: A 28 cm-es mély serpenyőbe tesszük a felkockázott bacont. Ha lepirult, akkor mehet bele a vaj, majd utána a liszt, tej, tejszín. Csomómentesre keverjük habverővel.
Ezután beletesszük a sajtokat reszelve,só, bors, szerecsendió, fokhagyma átnyomva, és végül a zöldborsó. Közben a tésztát kifőzzük beletesszük a serpenyőbe, jól átforgatjuk. Tetejére reszeljük a mozzarellát. Levesszük a nyelét és mehet a sütőbe, 180 fokon, kb. 30 perc.
NARANCSOS,LILAHAGYMÁS VÖRÖSKÁPOSZTA ASZALT SZILVÁVAL ÉS ALMÁVAL
Hozzávalók:
1 kis fej vörös káposzta (tisztítva kb fél kiló)
2 lila hagyma
10 dkg magozott aszalt szilva
2 kisebb hámozatlan édes alma
1,5 evőkanál libazsír
1/4 kk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 csipet őrölt kömény
1 dl száraz vörösbor
1 fél narancs leve
só, bors
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyan felszeleteljük (legyaluljuk). A lila hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az aszalt szilvát felszeleteljük, az almát felkockázzuk.
Felhevítjük a libazsírt és a lilahagymát elkezdjük pirítani rajta. Gyakran kevergessük, és vigyázzunk, ne égjen oda, hanem üvegesre párolódjon.
Ha már kicsit megdinsztelődött, dobjuk bele a szeletelt káposztát, a fűszereket, és jól keverjük át (a fűszereknél javaslom, hogy inkább kisebb mennyiséget tegyünk először, és szükség esetén kóstolás után pótolhatjuk – akkor jó, ha érződik az ízük, de nem domináns.).
Hagyjuk pirulni kb. 15 percig. Én itt fedőt tettem rá,hogy a saját gőzében párolódjon. Gyakran kell megkeverni, mert az alja mindig egy kicsit odakap, de annál finomabb lesz a végén.
A 15 perc leteltével adjuk hozzá az aszalt szilvát és az almát, a bort és a narancslét.
Először fedővel, majd anélkül pároljuk még 10-15 percig
Sós karamell – bármelyik mélyebb Julienne serpenyő jó hozzá –
20 dkg kristálycukor
15 dkg tejszín
35 dkg sós vaj
Elkészítése:
Erre a műveletre tényleg csak vastagabb falú edényt használjatok!
Közepes hőfokon felolvasztjuk a cukrot.
Nem keverjük, csak esetleg néha megrázzuk a serpenyőt.
Ha felolvadt a cukor és elkezd barnulni, akkor belecsorgatjuk a tejszínt, majd végül belekeverjük a vajat.
Kókuszvirág cukorral is nagyon finom!
Üvegbe töltve tároljuk.
Használhatjuk palacsintába tölteléknek, torta, fagyi, madártej tetejére….
Kölesfelfújt
3 dl kölest dupla mennyiségű tejjel, akár növényi tejjel,.fel kell főzni, mintha tejberizst csinálnál.
Ha kihűlt édesíted, vaníliát is tehetsz bele.
Összekevered…
Amíg fő, addig felversz min. 4-5 tojást, külön a fehérjét,.külön cukorral,.vagy édesítőszerrel a sárgáját.
A kölest összekevered a felvert sárgájával, óvatosan a fehérjével és a 28 cm-es serpenyőben (mély)180 fokon megsütöd.
Keverhetsz bele friss, vagy aszalt gyümölcsöt…
Zöldfűszeres hal – Julienne nagy tepsiben
Hozzávalók:
Kb. 4 főre
80 dkg hal (filé)
4 ek citromlé
4 ek zöldfűszer ( lehetőleg friss petrezselyem, snidling)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
6 dkg tejföl, lehet több is
6 dkg tejszín, lehet több is
200 g sajt (reszelt)
Elkészítése:
A halszeleteket megmossuk, papirtörlővel szárazra töröljük. Citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel. A halszeleteket a tepsibe rétegezzük. A tejfölt kikeverjük a tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, utána a halszeletekre locsoljuk az öntetet.
A végén megszórjuk a sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük.
25 perc, 190 fokon
Zöldborsós tokány – 28 cm-es mély serpenyőben
Hozzávalók:
1,2 kg sertéslapocka
2 nagy
Sajtos, brokkolis chips:
Egy nagyobb fej brokkolit megpárolunk.
A Julienne serpenyőnk,tepsink aljára sajtot szórunk, nem keveset.
Rátesszük a brokkolikat,picit villával rálapítjuk,sózzuk ( esetleg borsozzuk).
~kb.190 fokon sütőbe tesszük és jó ropogósra pirítjuk!
Lencsefőzelék:
1 púpozott ek barna cukor
80 ml olaj
1 fej hagyma ( normál)
1 mk pirospaprika
2 db babérlevél
400 g lencse ( előző este beáztatjuk)
só, bors
1 ek mustár
1 púpozott ek liszt
200 ml tejföl
100 ml tejszín
A cukrot egy Julienne lábasban karamellszínűre olvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a finomra vágott hagymát, és megszórjuk a paprikával. Ezt követően felöntjük a füstölt lével, beletesszük a babérlevelet, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott lencsét, és puhára főzzük.
Ha szükséges, vízzel pótoljuk a folyadékot. Sózzuk, mustárral és egy csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a lisztből, a tejfölből és pár csepp vízből csomómentes habarást készítünk, végül pedig ezzel sűrítjük a lencsét. Ne feledkezzünk meg a tejszínről, ezt is hozzáadjuk, majd krémesre forraljuk a főzeléket!